Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 The Nationalist Movement in Indo-China

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 2 The Nationalist Movement in Indo-China

 

Question 1.
The elites in Vietnam were educated in:
(a) Chinese and French
(b) Chinese and Vietnamese
(c) Chinese and Confucianism
(d) Chinese.

Answer

Answer: (c) Chinese and Confucianism
The elites were educated in Chinese and Confucianism.


Question 2.
The founder of Hoa Hao was a man called:
(a) Ho Chin
(b) Huynh Phu So
(c) Liang Qichao
(d) Phan Boi Chau

Answer

Answer: (b) Huynh Phu So
He was called Huynh Phu So.


Question 3.
One nationalist who was educated in the Confucian tradition was:
(а) Phan Boi Chau
(b) Ho Chin
(c) Liang Qichao
(d) none of the above.

Answer

Answer: (а) Phan Boi Chau
It was Phan Bio Chau.


Question 4.
In 1911, the long-established mon-archy in China was overthrown by a popular movement under:
(а) Phan Boi Chau
(b) Ho Chin
(c) Liang Qichao
(d) Sun-Yat-Sen

Answer

Answer: (d) Sun-Yat-Sen
It was called Sim-Vat-Sen.


Question 5.
The Vietnamese Communist Party was later renamed:
(a) Chinese Communist Party
(b) Indo Communist Party
(c) Indo-Chinese Communist Party
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) Indo-Chinese Communist Party
It was renamed Indo-Chinese Communist Party.


Question 6.
After eight years of fighting, the French were defeated in:
(a) 1964 at Dien Bien Phu.
(b) 1944 at Dien Bien Phu.
(c) 1954 at Dien Bien Phu.
(d) 1964 at Dien Phu.

Answer

Answer: (c) 1954 at Dien Bien Phu.
The French were defeated in 1954 at Dien Bien Phu.


Question 7.
The Supreme Frenen Commander of the French armies was:
(a) General Thomas Navarre
(b) Henry Navarre
(c) John Navarre
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) Henry Navarre
He was Henry Navarre.


Question 8.
The Bao Dai regime was soon overthrown by a coup led by:
(a) Ho Chi Minh
(b) Ngo Dinh Diem
(c) Phan Boi Chau
(d) Liang Qichao

Answer

Answer: (b) Ngo Dinh Diem
It was led by Ngo Dinh Diem.


Question 9.
Agent Orange a defoliant plant killer was stored in:
(а) Drums with oranges in them.
(b) Drums marked with orange and red bands.
(c) Drums marked with orange band.
(d) Baskets of oranges.

Answer

Answer: (c) Drums marked with orange band.
It was stored in drums marked with orange band.


Question 10.
Do Sam was a Colonel in the:
(a) US artillery regiment.
(b) South Vietnamese regiment.
(c) North Vietnamese regiment.
(d) French artillery regiment.

Answer

Answer: (c) North Vietnamese regiment.
He was a Colonel in the North-Vietnamese regiment.