Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe

 

Question 1.
Jacob and Wilhelm the two brothers who developed an interest in collecting old folktales were called :
(a) Bonn brothers
(b) Grimm brothers
(c) Twin brothers
(d) Trinn brothers

Answer

Answer: (b) Grimm brothers
They were called Grimm brothers


Question 2.
Awareness of women’s rights and interests based on the belief of the social, economic and political equality of the genders refers to:
(а) Suffrage
(b) feminist
(c) womanish
(d) Chartism

Answer

Answer: (b) feminist
It is called feminist.


Question 3.
The Habsburg rulers granted more autonomy to the Hungarians in the year:
(a) 1667
(b) 1867
(c) 1567
(d) 1777

Answer

Answer: (b) 1867
In the year 1867.


Question 4.
System of ideas reflecting a particular social and political vision refers to:
(a) Sociology
(b) Ideology
(c) democracy
(d) Philosophy

Answer

Answer: (b) Ideology
It is called Ideology.


Question 5.
In January 1871, the Prussian king who was proclaimed German Emperor in a ceremony held at Versailles was:
(a) William II
(b) William I
(c) Napoleon
(d) Otto von Bismark

Answer

Answer: (b) William I
It was William I.


Question 6.
Like Germany, an another country which had a long history of political fragmentation was:
(a) Prussia
(b) Italy
(c) Russia
(d) Denmark

Answer

Answer: (b) Italy
It was Italy.


Question 7.
The Chief Minister who led the movement to unify the regions of Italy was:
(a) Victor Emmanuel II
(b) William II
(c) Giuseppe
(d) Cavour

Answer

Answer: (d) Cavour
He was Cavour.


Question 8.
The most celebrated Italian freedom fighter was :
(a) Count Cavour
(b) Napoleon
(c) Garibaldi
(d) Mazzini

Answer

Answer: (c) Garibaldi
He was Garibaldi.


Question 9.
The symbol of ‘sword’ signifies:
(a) Heroism
(b) Being freed
(c) Willingness to make peace
(d) Readiness to fight

Answer

Answer: (d) Readiness to fight
It signifies readiness to fight.


Question 10.
The most serious source of nationalist tension in Europe after 1871 was in the area called known as:
(a) Balkans
(b) Slovenia
(c) Serbia
(d) Croatia

Answer

Answer: (a) Balkans
It was in the Balkans.