Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 7 Lifelines of National Economy

 

Question 1.
Narrow Gauge has a width of:
(а) 0.662 and 0.610
(b) 0.552 and 0.510
(c) 0.762 and 0.610
(d) 0.452 and 0.510

Answer

Answer: (c) 0.762 and 0.610
It is from 0.762 and 0.610.


Question 2.
The Indian Railway is now reorganised into:
(a) 14 zones
(b) 15 zones
(c) 16 zones
(d) 17 zones

Answer

Answer: (c) 16 zones
The Indian Railways is now reorganised into 16 zones.


Question 3.
Which of the following is a factor in influencing the distribution pattern of the Railway network in the country.
(а) Physiography
(b) Economic
(c) Administrative
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
It has been influenced by all the above factors.


Question 4.
Solids can also be transported through a pipeline when converted into:
(а) Liquid
(b) Gas
(c) Slurry
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Administrative
In slurry form solids can also be transported through a pipeline.


Question 5.
The Gas pipeline from Hazira in Gujarat connects Jagdishpur in Uttar Pradesh, via Vijaipur in:
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (d) Madhya Pradesh
Via Vijaipur in Madhya Pradesh.


Question 6.
India has inland navigation waterways of …………………………… km in length.
(a) 14,500
(b) 15,500
(c) 16,500
(d) 17,500

Answer

Answer: (a) 14,500
It has 14,500 km in length navigable waterways.


Question 7.
95 percent of the country’s trade volume is moved by:
(a) Air
(b) Planes
(c) Ships
(d) Sea

Answer

Answer: (d) Sea
It is moved by sea.


Question 8.
The first port developed to ease the volume of trade on the Mumbai port:
(а) Jawaharlal Nehru Port
(b) Haldia port
(c) Mumbai port
(d) Kandla

Answer

Answer: (d) Kandla
It was Kandla port.


Question 9.
New Mangalore port in Karnataka eaters to the export of iron ore concentrates from which of following mines:
(a) Balaghat
(b) Kudremukh
(c) Kolapur
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Kudremukh
From Kudremukh mines.


Question 10.
Chennai is one of the oldest …………………. ports of the country.
(a) Natural
(b) Artificial
(c) Smallest
(d) Biggest

Answer

Answer: (b) Artificial
Chennai is one of the oldest artificial ports of the country.