Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries

 

Question 1.
India occupies the first place in the production of:
(a) Sugar
(b) Jute
(c) Gur and khandsari
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Gur and khandsari
India stands second as a world producer of sugar but occupies the first place in the production of gur and khandsari.


Question 2.
The number of sugar mills in the country are:
(a) 400
(b) 420
(c) 440
(d) 460

Answer

Answer: (d) 460
There are 460.


Question 3.
Industries that use minerals and metals as raw materials are called:
(a) Agro based industries
(b) Metal based industries
(c) Mineral based industries
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Mineral based industries
They are called mineral based industries.


Question 4.
Which of the following is basic industry:
(а) Sugar
(b) Cotton
(c) Jute
(d) Iron and steel

Answer

Answer: (d) Iron and steel
The basic industry is iron and steel industry.


Question 5.
Iron ore, coking coal and limestone are required to make steel in the ratio of approximately:
(a) 1 : 2 : 4
(b) 2 : 1 : 4
(c) 4 : 2 : 1
(d) 4:1:2

Answer

Answer: (c) 4 : 2 : 1
They are required in the ratio of 4 : 2 : 1.


Question 6.
India ranks ……………………………. among the world crude steel producers.
(a) First
(b) Second
(c) Ninth
(d) Tenth

Answer

Answer: (c) Ninth
India ranks ninth among the world crude steel producers.


Question 7.
Inspite of large quantity of production of steel, per capita consumption per annum is only:
(a) 20 kg
(b) 32 kg
(c) 40 kg
(d) 52 kg

Answer

Answer: (b) 32 kg
It is only 32 kg per annum.


Question 8.
In the 1950s China and India produced almost the same quantity of:
(a) Iron
(b) Manganese
(c) Copper
(d) Steel

Answer

Answer: (d) Steel
Both these countries produced the same amount of steel.


Question 9.
The number of aluminium smelting plants in India are:
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14

Answer

Answer: (a) 8
There are eight aluminium smelting plants in India.


Question 10.
In 2004, India produced over 600 million tonnes of:
(a) Steel
(b) Aluminium
(c) Copper
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Aluminium
In 2004, India produced over 600 million tonnes of aluminium.