Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 5 Minerals and Energy Resources

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 5 Minerals and Energy Resources

 

Question 1.
The mineral used in the manufacture of steel is:
(a) Copper
(b) Lead
(c) Magnesium
(d) Manganese

Answer

Answer: (d) Manganese
Manganese is used in the manufacturing of steel.


Question 2.
The state which is the largest producer of manganese is:
(a) Gujarat
(b) West Bengal
(c) Bihar
(d) Orissa

Answer

Answer: (d) Orissa
Orissa is the largest producer of manganese.


Question 3.
The ……………………. mines of Madhya Pradesh produce 52 percent of India’s copper.
(a) Kolaghat
(b) Khetri
(c) Balaghat
(d) Singbhum

Answer

Answer: (c) Balaghat
The Balaghat mines in Madhya Pradesh produce 52 percent of India’s copper.


Question 4.
The most important bauxite deposits in the state of Orissa are in ……………………… district.
(a) Singbhum
(b) Khetri
(c) Balaghat
(d) Koraput

Answer

Answer: (d) Koraput
The most important bauxite deposits in the states of Orissa are in Koraput district.


Question 5.
The mineral made up of a series of plates or leaves in:
(a) Bauxite
(b) Lead
(c) Copper
(d) Mica

Answer

Answer: (d) Mica
The mineral made up of a series of plates or leaves is mica.


Question 6.
Nellore mica belt is in the state of:
(a) Orrisa
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (d) Andhra Pradesh
Nellore mica belt is in the state of Andhra Pradesh.


Question 7.
The basic raw material for the cement industry and essential for smelting iron ore in the blast furnace is:
(a) Iron
(b) Mica
(c) Limestone
(d) Sodium chloride

Answer

Answer: (c) Limestone
Limestone is the basic raw material for the cement industry and essential for smelting iron ore in the blast furnace.


Question 8.
Low grade brown coal is known as:
(а) Bituminous
(b) Anthracite
(c) Lignite
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Lignite
Low grade brown coal is known as lignite.


Question 9.
The highest quality hard coal is:
(a) Bituminous
(b) Anthracite
(c) Lignite
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Anthracite
Anthracite is the hardest quality of hard coal.


Question 10.
Tertiary coals occur in which of the following:
(a) Orissa, West Bengal and Bihar
(b) Punjab, Haryana, Jammu and Kashmir
(c) Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh and Nagaland
(d) Gujarat, Kerala, Tamil Nadu and Karnataka

Answer

Answer: (c) Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh and Nagaland
Tertiary coals occur in the states of Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh and Nagaland.