Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture

 

Question 1.
Three crops of paddy grown in a year in the states of Assam, West Bengal and Orissa are:
(a) Aus, Aman and Boro
(b) Aus, Aman and Poro
(c) Bus, Bman and Boro
(d) Aman, Poro, and Boro

Answer

Answer: (a) Aus, Aman and Boro
Aus, Aman and Boro are the three crops of paddy grown in a year in the states of Assam, West Bengal and Orissa.


Question 2.
A short season during the summer months between the rabi and the kharif season is called the:
(a) Jaid season
(b) Zaid season
(c) Short season
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Zaid season
It is called Zaid season.


Question 3.
The major crops grown in India are:
(a) Water-melon, musk-melon, cucumber etc.
(b) Mango, jute, cotton, barley etc.
(c) Rice, wheat, pulses, tea, coffee, sugarcane etc.
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Rice, wheat, pulses, tea, coffee, sugarcane etc.
Rice wheat, pulses, tea, coffee, sugarcane, etc. are the main crops grown in India.


Question 4.
The annual rainfall needed for the cultivation of rice is :
(a) 400 cm
(b) 300 cm
(c) 200 cm
(d) 100 cm

Answer

Answer: (d) 100 cm
It is 100 cm.


Question 5.
Bajra grows well on:
(а) Alluvial and loamy soils
(b) Alluvial and sandy soils
(c) Sandy soils and shallow black soil
(d) Alluvial and clayey soils

Answer

Answer: (c) Sandy soils and shallow black soil
Bajra grows well in sandy soils and shallow black soil.


Question 6.
India is the largest producer as well as the consumer of in the world.
(a) Rice
(6) Wheat
(c) Pulses
(d) Sugarcane

Answer

Answer: (c) Pulses


Question 7.
The state which is the largest producer of groundnut is:
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Answer

Answer: (c) Andhra Pradesh
It is Andhra Pradesh. Tamil Nadu is the second.


Question 8.
The major tea producing states are:
(a) Assam, West Bengal, Tamil Nadu and Kerala
(b) Punjab, Haryana Jammu and Kashmir
(c) Maharashtra, Gujarat and Tamil Nadu
(d) Rajasthan, Andhra Pradesh and Gujarat

Answer

Answer: (a) Assam, West Bengal, Tamil Nadu and Kerala
Assam, West Bengal, Tamil Nadu and Kerala.


Question 9.
India produces about ……………….. percent of the world’s coffee production:
(a) Five
(b) Four
(c) Three
(d) Two

Answer

Answer: (b) Four


Question 10.
India produces about …………………….. percent of the world’s vegetables:
(a) 13
(b) 14
(c) 15
(d) 16

Answer

Answer: (a) 13