Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources

 

Question 1.
Dams can be categorised as large or major or small dams according to:
(a) Width
(b) Height
(c) Depth
(d) Volume

Answer

Answer: (b) Height
According to the height, dams can be categorised as large or major or small dams.


Question 2.
Who proudly proclaimed dams as the temples of modern India:
(а) Mahatma Gandhi
(b) Lai Bahadur Shastri
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Indira Gandhi

Answer

Answer: (c) Jawaharlal Nehru
It was Jawaharlal Nehru who proclaimed the dams ‘temples of modern India’.


Question 3.
The Sardar Sarovar Dam is being built across the ………………………… river.
(a) Mahanadi
(b) Satluj
(c) Ravi
(d) Narmada

Answer

Answer: (d) Narmada
It is being build across the Narmada river.


Question 4.
In Gujarat, the Sabarmati-basin farmers were agitated and almost caused a riot over the high priority given to water supply in:
(a) Rural areas
(b) Urban areas
(c) Industrial area
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Urban areas
The farmers agitated because more water was being given to the urban areas.


Question 5.
The which of the following government are involved in the Krishna-Godavari dispute:
(а) Punjab and Haryana.
(b) Karnataka and Andhra Pradesh.
(c) Karnataka and Tamil Nadu.
(d) Kerala and Tamil Nadu.

Answer

Answer: (b) Karnataka and Andhra Pradesh.
The Krishna-Godavari dispute is due to the objections coused by Karnataka and Andhra Pradesh governments.


Question 6.
Many dams were constructed to control floods but have triggered flood due to:
(а) Sedimentation in the reservoir
(b) Jamming of water supplies
(c) Excessive rains
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Sedimentation in the reservoir
Due to sedimentation in the reservoir.


Question 7.
The floods in Maharashtra and Gujarat in 2006, have not only devasted life and property but also caused:
(а) Jamming of the water supplies
(b) Sedimentation in the reservoir
(c) Extensive soil erosion
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Extensive soil erosion
Floods cause extensive soil erosion.


Question 8.
Multi-purpose projects also induce:
(a) Earthquakes
(b) Pollution
(c) Water borne diseases
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Multi-purpose projects also induce all the above three.


Question 9.
For agricultural purpose people in hills and mountains, build diversion channels known as:
(a) Pubs or kuls
(b) Guls or kuls
(c) Drip or kuls
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Guls or kuls
They were called guls or kuls.


Question 10.
To store rooftop rain water harvesting was commonly practiced drinking water in:
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan
Rooftops rain water harvesting was started in Rajasthan.