Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources

 

Question 1.
Between 1951 and 1980, according to the Forest Survey of India, over ………………. sq. km of forest area was converted into agricultural land all over India.
(a) 25,200
(b) 26,200
(c) 27,200
(d) 28,200

Answer

Answer: (b) 26,200
About 26,200 sq. km of forest area was converted into agricultural land all over India.


Question 2.
The Bua Tiger Reserve is in the state of:
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal

Answer

Answer: (d) West Bengal
It is in West Bengal.


Question 3.
The two greatest degrading factors behind the depletion of forest resources are:
(a) Mining and grazing
(b) Floods and grazing
(c) Mining and fuel-wood collection
(d) Grazing and fuel-wood collection

Answer

Answer: (d) Grazing and fuel-wood
collection
Grazing and fuel-wood collection are the two main factors which has led to forest depletion.


Question 4.
The Himalayan yew is a medicinal plant found in various parts of:
(а) Punjab and Haryana
(b) Jammu and Kashmir
(c) Punjab and Himachal Pradesh
(d) Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh

Answer

Answer: (d) Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh
It is found in Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh.


Question 5.
An average American consumes ……………. times more resources than an average Somhlian.
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Answer

Answer: (d) 40
About 40 times because America is a developed country while Somalia is a poor country.


Question 6.
Conservation preserves the ecological diversity and which of our life support systems:
(a) Water, air and food
(b) Water, air and clothes
(c) Water, air and temperature
(d) Water, air and soil

Answer

Answer: (d) Water, air and soil
Water, air and soil and the three life support systems.


Question 7.
The Indian Wildlife Act was implemented in:
(a) 1961
(b) 1971
(c) 1962
(d) 1972

Answer

Answer: (d) 1972


Question 8.
One of the key wildlife species in the faunal web is:
(a) Elephant
(b) Lion
(c) Tiger
(d) Fox

Answer

Answer: (c) Tiger
Tiger is one of the key wildlife species in the faunal web.


Question 9.
‘Project Tiger’ was launched in:
(a) 1971
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1974

Answer

Answer: (c) 1973
In 1973, to preserve and protect tigers.


Question 10.
The total number of tiger reserves in India are:
(a) 23
(b) 24
(c) 26
(d) 27

Answer

Answer: (d) 27