Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 1 Resources and Development

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 1 Resources and Development

 

Question 1.
The availability of resources is a necessary condition for the development of:
(а) any country
(b) any state
(c) any region
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) any region
For any region the availability of resources is a necessary condition for development.


Question 2.
Some countries colonised other countries because of their:
(a) natural beauty
(b) money
(c) rich resources
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) rich resources
For rioh resources colonised powers invaded other countries.


Question 3.
In which of the following books. Schumaches presented Gandhian Philosopy:
(a) Big is Beautiful
(b) Large is Beautiful
(c) Small is Beautiful
(d) Everything is Beautiful

Answer

Answer: (c) Small is Beautiful


Question 4.
What % of Indian land areas is plain area:
(a) 40%
(b) 41%
(c) 42%
(d) 43%

Answer

Answer: (d) 43%


Question 5.
What % of Indian land area is mountain area:
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30.%
(d) 40%

Answer

Answer: (c) 30.%


Question 6.
What is the total geographical area of India:
(a) 2.28 million sq. km.
(b) 3.28 million sq. km.
(c) 4.28 million sq. km.
(d) 5.28 million sq. km.

Answer

Answer: (b) 3.28 million sq. km.


Question 7.
What % of geographical area is desired forest area:
(a) 23 per cent of geographical area
(b) 33 per cent of geographical area
(c) 43 per cent of geographical area
(d) 53 per cent of geographical area

Answer

Answer: (b) 33 per cent of geographical area


Question 8.
How many million hectares of Indian Land is degraded land:
(a) 110 million hectares
(b) 120 million hectares
(c) 130 million hectares
(d) 140 million hectares

Answer

Answer: (c) 130 million hectares
India at present has 130 million degraded land.


Question 9.
Which of the following is the main reasons for land degradation in the states of Gujarat, Rajasthan, M.P. and Maharashtra:
(a) deforestation
(b) floods
(c) over-grazing
(d) all the above

Answer

Answer: (c) over-grazing


Question 10.
Which is the most widely spread and important soil:
(a) black
(b) red
(c) alluvial
(d) desert

Answer

Answer: (c) alluvial
Alluvial soil is the most widely spread and important soil.