Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights

 

Question 1.
Recently, India has witnessed an upsurge in the number of:
(а) Political parties
(b) Political leaders
(c) Consumer rights
(d) Consumer groups

Answer

Answer: (d) Consumer groups
It was consumer groups.


Question 2.
In which of the following years did United Nations adopt the UN Guide-lines for Consumer Protection:
(a) 1965
(b) 1975
(c) 1985
(d) 1995

Answer

Answer: (c) 1985
In the year 1985.


Question 3.
The Consumer International has 240 organisations from how many of the given counties:
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

Answer

Answer: (a) 100
In 100 countries.


Question 4.
COPRA was enacted in which of the following years the year:
(a) 1956
(b) 1966
(c) 1976
(d) 1986

Answer

Answer: (d) 1986
It was enacted in 1986.


Question 5.
The Consumer Protection Act is popularly known as:
(a) COPRA
(b) CORPA
(c) CORAP
(d) COPAR

Answer

Answer: (a) COPRA
It is known as COPRA.


Question 6.
The full form of RTI is:
(a) Right to Information
(b) Right to be Informed
(c) Right to Identity
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Right to Information
It is Right to Information.


Question 7.
The full form of MRP is:
(a) Maximum retail price
(b) Maximum retail price
(c) Maximum return price
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Maximum retail price
It is Maximum retail price.


Question 8.
Which of the following are rights of the consumer:
(а) To be informed
(b) To choose
(c) To seek redressal
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above are rights of consumers.


Question 9.
The consumers have the right to seek redressal against:
(a) Fair trade practices and exploitation
(b) Unfair trade practices and exploitation
(c) Quality and quantity
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Unfair trade practices and exploitation
It is always against unfair trade practices and exploitation.


Question 10.
Locally formed consumers organisations are known as:
(a) Consumer forums
(b) Consumer protection councils
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)
They are known as consumer forums or consumer protection councils.