Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 4 Globalisation and the Indian Economy

 

Question 1.
Foreign trade results in connecting the markets or integration of markets:
(а) In same countries
(b) In different countries
(c) In friendly countries
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) In different countries
Foreign trade results in connecting the markets or integration of markets in different countries.


Question 2.
Foreign investments by MNCs in many countries have:
(a) been rising
(b) been decreasing
(c) remained the same
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) been rising
It has been rising.


Question 3.
A large part of the foreign trade is also controlled by:
(a) The government
(b) By MNCs
(c) The people
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) By MNCs
It is controlled by MNCs


Question 4.
Activities of most MNCs involve:
(a) goods and raw materials
(b) substantial goods and trade
(c) substantial trade in goods and services
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) substantial trade in goods and services
Activities of most MNCs involve substantial trade in goods and services.


Question 5.
MNCs are playing a major role in:
(a) Production of goods
(b) Increasing investment
(c) Providing employment
(d) The globalisation process

Answer

Answer: (d) The globalisation process
MNCs are playing a major role in the globalisation process.


Question 6.
More regions of the world are in closer contact with each other:
(a) Than a few years back
(b) Than a few days back
(c) Than a few centuries back
(d) Than a few decades back

Answer

Answer: (d) Than a few decades back


Question 7.
Tele communication facilities have been facilitated by:
(а) Remote connection devices
(b) Remote communication devices
(c) Satellite communication devices
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Satellite
communication devices
It has been facilitated by satellite communication devices.


Question 8.
Information and communication technology has played a major role in spreading out:
(a) Production of goods across countries
(b) Production of raw materials across countries
(c) Production of services across countries
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Production of services across countries
It has helped production of services across countries.


Question 9.
Tax on imports is an example of:
(а) Tax barrier
(b) Export barrier
(c) Import barrier
(d) Trade barrier

Answer

Answer: (d) Trade barrier
It is an example of trade barriers.


Question 10.
The Indian government, after independence, had put barriers to:
(a) MNCs
(b) Import and export
(c) Foreign trade and foreign investment
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above
It has put trade barriers to foreign trade and foreign investment.