Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 2 Sectors of Indian Economy

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 2 Sectors of Indian Economy

 

Question 1.
Which among the following was the largest employer in the year 2003:
(а) Primary sector
(b) Secondary sector
(c) Tertiary sector
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Primary sector
The primary sector.


Question 2.
More than half of the workers in the country are working in which of the primary sectors:
(а) Fishing
(b) Agriculture
(c) Basket making
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Agriculture
Mainly in agriculture.


Question 3.
Workers in agricultural sector are:
(a) Over employed
(b) Less employed
(c) More employed
(d) Under employed

Answer

Answer: (d) Under employed
Since labour is vast, workers in agricultural sector are under-employed.


Question 4.
What is hidden under employment called:
(а) Hidden employment
(b) Open employment
(c) Disguised employment
(d) Visible employment

Answer

Answer: (c) Disguised employment
It is called disguised employment.


Question 5.
The full form of NREGA is:
(a) National Rural Employment Guarantee Act
(b) National Rural Employed Goods Act
(c) Natural Rural Employment Guarantee Act
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) National Rural Employment Guarantee Act
It is National Rural Employment Guarantee Act.


Question 6.
Under NREGA 2005, all those who are able to, and are in need of work have been guaranteed:
(a) 200 days employment in a year by the government
(b) 150 days employment in a year by the government
(c) 100 days employment in a year by the government
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) 100 days employment in a year by the government
100 days employment in a year is guaranteed by the government.


Question 7.
The sector which is characterised by small and scattered units largely outside the control of the government is called:
(a) Organised sector
(b) Fixed sector
(c) Temporary sector
(d) Unorganised sector

Answer

Answer: (d) Unorganised sector
It is called unorganised sector.


Question 8.
The sector which includes a large number of people was are employed on their own doing small jobs such as selling on the street or doing repair work is referred to as:
(a) Service sector
(b) Organised sector
(c) Unorganised sector
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Unorganised sector
It is the unorganised sector.


Question 9.
Since the 1990’s, it is common to see a large number of workers losing their jobs in the:
(a) Service sector
(b) Organised sector
(c) Unorganised sector
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Organised sector
In the organised sector.


Question 10.
Protection and support to the unorganised sector workers is necessary for both:
(a) Rural and urban areas
(b) Economic and political development
(c) Social and political development
(d) Economic and social development

Answer

Answer: (d) Economic and social development
It is beneficial for both economic and social development.