Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development

 

Question 1.
Countries with per capita income of Rs. 37,000 or less are called:
(а) Rich countries
(b) Poor countries
(c) Low income countries
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Low income countries
Such countries are called low-income countries.


Question 2.
The average income is also called:
(a) Per capita profit
(b) Per capita income
(c) Limited income
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Per capita income
It is called per capita income.


Question 3.
If per capita income were to be used as the measure of development, Punjab will be considered the most developed and which of the states the least developed:
(a) West-Bengal
(b) Himachal Pradesh
(c) Haryana
(d) Bihar

Answer

Answer: (d) Bihar
Bihar is the least developed state.


Question 4.
Money cannot buy a:
(a) Pollution-free environment
(b) Unadulterated medicines
(c) Life without worries
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Money cannot buy all the above factors.


Question 5.
Kerala has a low Infant Mortality Rate because it has:
(a) Surplus money
(b) Pollution free environment
(c) Basic health and educational facilities
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Basic health and educational facilities
Kerala has low Infant Mortality Rate because of basic health and educational facilities.


Question 6.
Literary rate for rural women population in UP is:
(a) 18%
(b) 19%
(c) 20%
(d) 21%

Answer

Answer: (b) 19%
It is 19%.


Question 7.
The percentage of rural children aged 10-14 years attending school in UP is:
(a) 21%
(b) 23%
(c) 27%
(d) 31%

Answer

Answer: (d) 31%
It is 31%.


Question 8.
The Human Development Report compares countries on the basis of:
(a) The educational levels of the people
(b) Health status of the people
(c) Per capita income of the people
(d) All the above factors

Answer

Answer: (d) All the above factors
The Human Development Report compares countries based on all the above factors.


Question 9.
The per capita income of Sri Lanka in US $ is:
(a) 102.7
(b) 222.5
(c) 149.0
(d) 439.0

Answer

Answer: (d) 439.0
It is 439.0$.


Question 10.
The per capita income of India in US $ is:
(a) 313.9
(b) 222.5
(c) 149.0
(d) 439.0

Answer

Answer: (a) 313.9
It is 313.9$.