Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 8 Challenges to Democracy

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 8 Challenges to Democracy

 

Question 1.
Any legal change must carefully look at what results:
(а) It will have on politics
(b) It will have on the population
(c) It will have on the government
(d) It will have on the

Answer

Answer: (а) It will have on politics
Any legal change must carefully look at what results it will have on politics.


Question 2.
Laws that give political activists incentives to do good things have:
(a) More chances of working
(b) Proved negative
(c) Proved positive
(d ) None of the above

Answer

Answer: (a) More chances of working
Laws that give political activists incentives to do good things have more chances of working.


Question 3.
Democratic reforms are to be brought about principally through:
(a) Economic practice
(b) Regional practice
(c) Political practice
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Political practice
Democratic reforms can be brought about through political practice.


Question 4.
In a democracy:
(а) Rulers elected by the people must take all the major decisions
(b) Elections must offer a choice and fair opportunity to the people to change the correct rulers.
(c) Choice and opportunity should be available to all the people on an equal basis
(d) All the above factors

Answer

Answer: (d) All the above factors
All the above are factors of democracy.


Question 5.
At least of the globe is still not under democratic government?
(a) Half
(b) One-fourth
(c) One-third
(d) Two-third

Answer

Answer: (b) One-fourth
At least one-fourth of the globe is still not under democratic government.


Question 6.
Most of the established democracies face the:
(a) Foundation challenge
(b) Challenges of expansion
(c) Challenge of deepening
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Challenges of expansion
Most of the established democracies face the challenge of expansion.


Question 7.
Challenge of expansion is witnessed in:
(а) India and US
(b) India and Pakistan
(c) US and Pakistan
(d) Pakistan and Bangladesh

Answer

Answer: (а) India and US
Challenge of expansion is witnessed in India and US.


Question 8.
Deepening of Democracy involves:
(a) Strengthening the foundation of democracy
(b) Challenges of expansion
(c) Strengthening of the institutions and practices of democracy
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Strengthening of the institutions and practices of democracy
Deepening of democracy involves strengthening of the institutions and practices of democracy.