Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 7 Outcomes of Democracy

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 7 Outcomes of Democracy

 

Question 1.
The difference in the rates of economic developments between less developed countries with dictatorships and democracies is:
(a) Less
(b) More
(c) Negligible
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Negligible
It is negligible.


Question 2.
Democracies are based on:
(а) Social equality
(b) Caste equality
(c) Economic equality
(d) Political equality

Answer

Answer: (d) Political equality
Democracies are based on political equality.


Question 3.
Democracies do not appear to be very successful in:
(а) Reducing economic inequalities
(b) Reducing political inequalities
(c) Reducing caste distinction
(d) All the above

Answer

Answer: (а) Reducing
economic inequalities
Democracies are not very successful in reducing economic equalities.


Question 4.
The poor constitute:
(а) A small proportion of our voters
(b) A large proportion of our voters
(c) Less amount of money
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A large
proportion of our voters
The poor constitute a large proportion of our votes.


Question 5.
People in several poor countries are now dependent on the rich countries:
(a) For education
(b) For weapons
(c) Food supplies
(d) For medicines

Answer

Answer: (c) Food supplies
They are dependent on food supplies.


Question 6.
Democracies usually develops a procedure to:
(a) Fulfil their needs
(b) Give equal rights to all
(c) Conduct their competition
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Conduct their competition
Democracies usually develop a procedure to conduct their competition.


Question 7.
No society can fully and permanently resolve conflicts:
(a) Among caste systems
(b) Rich and poor
(c) Among different groups
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Among different groups
No society can fully and permanently resolve conflicts among different groups.


Question 8.
Non-democratic regimes often turn a blind eye to:
(а) Caste differences
(b) Religious differences
(c) Social differences
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Social differences
Non-democratic regimes often turn a blind eye to social differences.


Question 9.
Majority and minority opinions are:
(a) Permanent
(b) Not permanent
(c) Temporary
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Not permanent
These are not permanent.


Question 10.
Democracy remains democracy only as long as every citizen has a chance of being:
(a) Minority at some point of time
(b) Majority at some point of time
(c) Fully recognized
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Majority at some point of time
Democracy remains democracy only as long as every citizen has a chance of being majority at some point of time.