Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 6 Political Parties

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 6 Political Parties

 

Question 1.
The number of parties registered with the Election Commission of India is:
(a) 550
(b) 650
(c) 750
(d) 850

Answer

Answer: (c) 750


Question 2.
One-party system refers to:
(a) When only two parties are allowed to control and run the government
(b) When three parties are allowed to control and run the government
(c) When one party is allowed to control and run the government
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) When one party is allowed to control and run the government
When only one party is allowed to control and run the government it refers to one-party system.


Question 3.
In China, the only one party that is allowed to rule is the:
(а) Congress Party
(b) BJP
(c) Socialist Party
(d) Communist Party

Answer

Answer: (d) Communist Party
In China, it is the Communist Party.


Question 4.
Any democratic system must allow at least:
(a) One party to compete in elections
(b) Two parties to compete in elections
(c) Three parties to compete in elections
(d) Several parties to compete in election

Answer

Answer: (b) Two parties to compete in elections
Any democratic system must allow at least two parties to compete in elections.


Question 5.
Two party system exists in:
(a) USA and China
(b) UK and India
(c) USA and UK
(d) India and China

Answer

Answer: (c) USA and UK
Two party system exists in USA and UK.


Question 6.
In India, there is a:
(а) One-party system
(b) Two-party system
(c) Multi-party system
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Multi-party system
In India, there is a multi-party system.


Question 7.
In India, in 2004 there was an alliance in Parliamentary elections between the:
(a) National Democratic Alliance, the United Progressive Alliance and the Left-Front
(b) National Democratic Alliance, the BJP and Akali Dal
(c) National Democratic Alliance, BJP and Samajwadi Party
(d ) United Progressive Alliance, the Left Front and the BJP

Answer

Answer: (a) National Democratic Alliance, the United Progressive Alliance and the Left-Front
In 2004, there was an alliance between National Democratic Alliance, the United Progressive and the Left Front.


Question 8.
National parties are those parties which have their units :
(a) In some states
(b) In various states
(c) In the capital city
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) In various states
National parties have units in various states.


Question 9.
Every party in the country has to register with the:
(a) Government
(b) Local government
(c) Election Commission
(d) MCD

Answer

Answer: (c) Election Commission
Every party in the country has to register with the Election Commission.


Question 10.
A party is recognised as a national party if it secures at least six percent of the total votes in Lok Sabha elections or Assembly elections in four states and:
(a) Wins at least four seats in the Lok Sabha
(b) Wins at least three seats in the Lok Sabha
(c) Wins at least two seats in the Lok Sabha
(d) Wins at least one seat in the Lok Sabha

Answer

Answer: (a) Wins at least four seats in the Lok Sabha
If it wins at least four seats in the Lok Sabha.