Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 5 Popular Struggles and Movements

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 5 Popular Struggles and Movements

 

Question 1.
The groups that form an organisation and undertake activities to promote their interests or their viewpoints are called:
(a) Pressure groups
(b) Agitation groups
(c) Mobile groups
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Pressure groups
Such groups are called pressure groups.


Question 2.
Unlike political parties, pressure groups:
(a) Aim to directly control or share political power
(b) Do not aim to directly control or share political power
(c) Do not all attempt to influence government policies
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Do not aim to directly control or share political power
Pressure groups do not aim to directly control or share political power.


Question 3.
The decision of movements is:
(а) More informal and flexible
(b) More formal and flexible
(c) Less informal and flexible
(d) Less formal and flexible

Answer

Answer: (а) More informal and flexible
The decision of movements is more informal and flexible.


Question 4.
Usually interest groups seek to promote the:
(a) Interests of particular section or groups of society
(b) Interest of the whole population
(c) Religious groups only
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Interests of particular section or groups of society
Usually interest groups seek to promote the interests of particular section or group of society.


Question 5.
Promotional groups promote:
(а) Selective rather than collective good
(b) Collective rather than selective good
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) collective rather than selective good
Promotional groups promote collective rather than selective good.


Question 6.
An organisation that is largely made up of government employees that campaign against caste discrimination to called:
(a) BAMCEF
(b) CEFBAM
(c) BAMFEC
(d) CEFMAB

Answer

Answer: (a) BAMCEF
It is called BAMCEF.


Question 7.
Generic movements always seek to:
(a) Achieve a broad goal in the very long term
(b) Achieve a broad goal in a very short term
(c) Achieve a single objective within a limited time frame
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Achieve a broad goal in the very long term
Generic movements always seek to achieve a broad goal in the very long term.


Question 8.
The main objective of the Narmada Bachao Andolan was to:
(а) Give more water to the rural areas than urban areas
(b) To give more compensation to the villagers
(c) To stop the dam from being constructed
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) To stop the dam from being constructed
It is to stop the dam from being constructed.


Question 9.
The full form of NAPM, is:
(a) National Alliance for People’s Movement
(b) National Authority for People’s Movement
(c) National Assistance for People’s Movement
(d) National Authority Permanent Movement

Answer

Answer: (a) National Alliance for People’s Movement
It is National Alliance for Peoples’ Movement.


Question 10.
Most of the pressure groups:
(a) Try to influence the people into giving more attention to their issues
(b) Try to influence the media into giving more attention to their issues
(c) Try to influence political parties into giving more attention to their issues
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Try to influence the media into giving more attention to their issues
Most of the pressure groups try to influence the media into giving more attention to their issues.