Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste

 

Question 1.
A communal mind often leads to a quest for political dominance of one’s:
(a) Own religious society
(b) Own religious community
(c) Own religious ideas
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Own religious
community
A communal mind often leads to a quest for political dominance of one’s own religious community.


Question 2.
Our constitution:
(a) Gives a special status to one religion
(b) Does not give a special status to any religion
(c) Favours two religions
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Does not give a special status to any religion
Our constitution does not give a special status to any religion.


Question 3.
The constitution:
(a) Does not prohibits discrimination on grounds of religion
(b) Prohibits discrimination on grounds of religion
(c) Allows only one religion
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Prohibits discrimination on grounds of religion
The constitution prohibits discrimination on grounds of religion.


Question 4.
All societies have some kind of social inequality:
(a) And some form of division of labour
(b) And different castes
(c) And similar castes
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) And some form of division of labour
All societies have some kind of social inequality and some form of division of labour.


Question 5.
Caste’s and caste system in modern India:
(a) Not undergone many changes
(b) Have undergone some changes
(c) Have undergone great changes
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Have undergone great changes
Caste’s and caste system in modern India have undergone great changes.


Question 6.
Some of the older aspects of caste:
(a) Do not persist
(b) Still persist
(c) Do not exist
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Still persist
Some of the oldest aspects of caste still persist.


Question 7.
There is a disproportionately large presence of:
(а) ‘Middle caste’ among the urban middle classes in our country
(b) ‘Lower caste’ among the rural lower classes in our country
(c) ‘Upper caste’ among the urban middle classes in our country
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) ‘Upper caste’ among the urban middle classes in our country
There is a disproportionately large presence of ‘upper caste’ among the urban middle classes in our country.


Question 8.
In the case of communalism, casteism is rooted in the belief that:
(a) Caste is the sole basis of social community
(b) Religion is the sole basis of social community
(c) Modern education is necessary
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Caste is the sole basis of social community
Casteism is rooted in the belief that caste is the sole basis of social community.


Question 9.
A ladder like formation in which all the caste groups are placed from the ‘highest’ to the lowest castes is known as:
(a) Caste ladder
(b) Occupational mobility
(c) Caste hierarchy
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Caste hierarchy
It refers to caste hierarchy.


Question 10.
Universal adult franchise refers to:
(a) All the adult citizens of India
(b) One – person – one – vote
(c) Two – person – two – votes
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) One – person – one – vote
It refers to one – person – one – vote.