Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity

 

Question 1.
Cross-cutting social differences are easier to:
(a) fulfill
(b) accommodate
(c) commit
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) commit
Cross-cutting social differences are easier to accommodate.


Question 2.
A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences is called:
(а) homogeneous society
(b) heterogeneous society
(c) mixed society
(d) none of the above

Answer

Answer: (а) homogeneous society
It is called a homogenous society.


Question 3.
Democracy involves competition among various:
(a) parties
(b) political parties
(c) groups
(d) castes

Answer

Answer: (b) political parties
Democracy involves competition among various political parties.


Question 4.
The population of United Kingdom is divided into two major sects of:
(a) Christians and Muslims
(b) Christians and Hindus
(c) Christians and Protestants
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Christians and Protestants
It is divided into Christians and Protestants.


Question 5.
Political competitions along religions and ethnic lines led to the disintegration of Yugoslavia into:
(a) five independent countries
(b) six independent countries
(c) seven independent countries
(d) eight independent countries

Answer

Answer: (b) six independent countries
It led to the disintegration of Yugoslavia into six independent countries.


Question 6.
Social divisions affect:
(a) political parties
(b) population of a country
(c) voting in most countries
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) voting in most countries
Social divisions affect voting in most countries.


Question 7.
People from one community tend t0:
(a) prefer other parties
(b) prefer one or two parties
(c) prefer some party more than other
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) prefer some party more than other
People from one community tend to prefer a particular party more than others.


Question 8.
In many countries there are parties:
(o) that focus all communities
(b) that focus only on one community
(c) that focus only one religion
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) that focus only on one community
In many countries there are parties which focus only on one community.


Question 9.
The factors deciding the outcome of politics of social divisions are:
(a) how people perceive their identities
(b) how political leaders raise the demands of any community
(c) how the government reacts to demands of different groups
(d) (a) and (b)
(e) (b) and (c)
(f) all the above

Answer

Answer: (f) all the above
All the above factors determine the outcome of politics of social divisions.


Question 10.
In a democracy political expression of social divisions is very:
(a) abnormal and cannot be healthy
(b) normal and can be healthy
(c) important for proper functioning
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) normal and can be healthy
It is very normal and can also be healthy.