Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 2 Federalism

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 2 Federalism

 

Question 1.
The real success of federalism in India can be attributed to the:
(a) Clearly laid out constitutional provisions
(b) Democratic politics in our country
(c) Can be both (a) and (b)
(d) N of the

Answer

Answer: (b) Democratic politics in our country
The real success of federalisim in India is due to democratic policies in our country.


Question 2.
The creation of Linguistic States was the first and a major test for:
(a) Federal government in India
(b) Peace in India
(c) Democratic politics in our country
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Democratic politics in our country
It was a major test for democratic policies in our country.


Question 3.
New states were created in India to:
(a) Ensure that people who spoke the same language lived in the same state
(b) Ensure proper safety of the people
(c) Ensure proper rule
(d) None of the

Answer

Answer: (a) Ensure that people who spoke the same language lived in the same state
New states were created in India to ensure that people who spoke the same language lived in the same state.


Question 4.
Some states were created not on the basis of language but to recognise differences based on:
(a) Culture
(b) Ethnicity
(c) Geography
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Some states were created for all the above factors.


Question 5.
The official language of our country is:
(a) Hindi
(b) Bengali
(c) Urdu
(d) Punjabi

Answer

Answer: (a) Hindi
Hindi is the official language.


Question 6.
The number of languages recognised as Scheduled languages by the Constitution are
(a) 19
(b) 20
(c) 21
(d) 22

Answer

Answer: (c) 21
21 languages are recognised in our country.


Question 7.
According to the Constitution, the use of English for official purposes was to stop in:
(a) 1948
(b) 1955
(c) 1965
(d) 1975

Answer

Answer: (c) 1965
English was to stop in 1965.


Question 8.
Restructuring the Centre-State relations is one more way in which:
(a) Democracy is strengthened
(b) Socialism is strengthened
(c) Federalism is strengthened
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Federalism is strengthened
Restructuring the Centre-State relations in one more way in which federalism is strengthend.


Question 9.
When power is taken away from the Central and State governments and given to local government, it is called:
(а) Centralisation
(b) Decentralisation
(c) ‘Take over’ government
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Decentralisation
It is called decentralisation.


Question 10.
A major step towards decentralisation was taken in:
(a) 1991
(b) 1992
(c) 1993
(d) 1994

Answer

Answer: (b) 1992
It was taken in 1992.