Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 1 Power Sharing

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 1 Power Sharing

 

Question 1.
Tyranny of the majority is not just oppressive for the minority; it often brings ruin to:
(a) The minority as well
(b) The country as well
(c) Majority as well
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Majority as well
Tyranny brings ruin to the majority as well.


Question 2.
Power sharing is good because it helps to:
(a) Increase the possibility of conflict between social groups
(b) Reduce the possibility of conflict between social groups
(c) Share the powers between the social groups
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Reduce the possibility of conflict between social groups
Power sharing helps to reduce the possibility of conflict between social groups.


Question 3.
A legitimate government is one where citizens:
(a) Through participation, acquire a stake in the system
(b) Through roles, acquire a stake in the system
(c) Without participation, acquire a stake in the system
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Through participation, acquire a stake in the system
A legitimate government is one where citizens through participation, acquire a stake in the system.


Question 4.
One basic principle of democracy is that people:
(a) Can enjoy all the powers
(b) Can not enjoy all the powers
(c) Are the source of all political power
(d) Are not the source of all political power

Answer

Answer: (c) Are the source of all political power
In democracy, people are the source of all political power.


Question 5.
In a good democratic government:
(a) Due respect is not given to diverse groups
(b) Due respect is given to ministers only
(c) Due respect is given to diverse groups and views
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Due respect is given to diverse groups and views
In a good democratic government due respect is given to diverse groups and views.


Question 6.
In a democracy political power should be distributed among:
(а) As many ministers as possible
(b) As many citizens as possible
(c) As many women as possible
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) As many citizens as possible
In a democracy, political power should be distributed among as many citizens as possible.


Question 7.
Judges can cheek the functioning of laws made by the:
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislature
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Legislature
Judges can check the functioning of laws made by the legislature.


Question 8.
A general government for the entire country is called:
(a) General government
(b) Central government
(c) State.government
(d) Federal government

Answer

Answer: (d) Federal government
A general government for the entire country is called federal government.


Question 9.
The governments at the provincial jor regional level, in India, are called:
(а) Zila parishad
(b) Gram parishad
(c) Central government
(d) State government

Answer

Answer: (d) State government
In India governments at the provincial or regional level is called state government.


Question 10.
‘Community government’ exists in:
(a) Sri Lanka
(b) Germany
(c) USA
(d) Belgium

Answer

Answer: (d) Belgium
‘Community government’ is the third government that exists in Belgium.