Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Civics Chapter 1 Democracy in Contemporary World with Answers

Question 1.
Both Chile and Poland had some common features: These were:
(a) the people could not choose or change their rulers (b) the people could choose or change their rules (c) no real freedom to express one’s opinions, form political associations and organise protests and political action (d) real freedom for the people
(a) (a) and (d)
(b) (a) and (b)
(c) (a) and (c)
(d) (c) and (d)

Answer

Answer: (b) (a) and (b)
Both Chile and Poland had the same features as given in (a) and (b)


Question 2.
Democracy is the form of government that:
(a) is not choosen by the people
(b) allows citizens to choose their representatives
(c) allows people to choose their rulers
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) allows people to choose their rulers
Democracy allows people to choose their leaders.


Question 3.
In a democracy:
(a) only leaders elected by the people should rule the country
(b) people have the freedom to express views, freedom to organise and freedom to protest
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)
Both (a) and (b) are found in a democracy.


Question 4.
Democracy has expanded throughout the:
(a) nineteenth century
(b) twentieth century
(c) twenty first century
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) twentieth century
Democracy has enforced throughout the twentieth century.


Question 5.
The British colonies in North America declared themselves independent in:
(a) 1775
(b) 1776
(c) 1777
(d) 1778

Answer

Answer: (b) 1776
In the year 1776.


Question 6.
The United States of America adopted a democratic constitution in:
(a) 1787
(b) 1788
(c) 1789
(d) 1790

Answer

Answer: (a) 1787
In the year 1787.


Question 7.
The only country where every adult had voting right by 1900 is:
(a) Russia
(b) Germany
(c) Britain
(d) New Zealand

Answer

Answer: (d) New Zealand
It is New Zealand.


Question 8.
Ghana used to a be British colony named:
(a) Diamond Coast
(b) Silver Coast
(c) Gold Coast
(d) Iron Coast

Answer

Answer: (c) Gold Coast
Ghana was named Gold Coast.


Question 9.
Ghana became independent in:
(a) 1956
(b) 1957
(c) 1958
(d) 1959

Answer

Answer: (b) 1957
In the year 1957.


Question 10.
By 2005, about countries were holding Multi-party election.
(a) 120
(b) 130
(c) 140
(d) 150

Answer

Answer: (c) 140
About 140 countries were holding multi-party elections by the year 2005.