Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

अपठित-अवबोधनम् MCQ Questions with Answers Class 9 Sanskrit

अपठित-अवबोधनम् MCQ Questions with Answers Class 9 Sanskrit

 

(1)

संस्कृतभाषायाम् इदं प्रसिद्धम् अस्ति-अविवेकी पक्षपाती जायते। अस्य तात्पर्यमस्ति यत् अविवेकिनः जनाः स्वजनान् एव पोषयन्ति एवम् एव श्रीहर्षः स्वमहाकाव्ये लिखति–’भवन्ति हि भव्येषु पक्षपातः’। वस्तुतः ये जनाः आत्मनां कृते भव्याः प्रियाः च भवन्ति तान् प्रति तु पक्षपातः संजायते एव। जनाः अस्याभिप्रायम् इमं गृह्णन्ति यत् स्वजातीयानां पारिवारिकाणाम् जनानां वा पक्षे स्वीकृते एव उदयः भवति भ्रष्टाचारस्य। अतः अतिप्राचीनकालाद् एव समाजे भ्रष्टाचारः प्रचलितः आसीत्। अभिज्ञानशाकुन्तलेऽपि वयं पश्यामः यद् राज्ञः श्यालः खलु आरक्षकाणां महाधिकारी आसीत्।

एकपदेन उत्तरत (केवलं प्रश्नद्वयमेव)। (एक पद में उत्तर दीजिए -केवल दो प्रश्नों के ही।)
Answer in one word only-only two questions.

Question 1.
‘जनाः भव्याः प्रियाः च भवन्ति’ अत्र विशेष्यपदं किम्?
(क) भव्याः
(ख) प्रियाः
(ग) भवन्ति
(घ) जनाः

Answer

Answer: (घ) जनाः


Question 2.
‘स्वीकुर्वन्ति’ इत्यर्थे कः शब्दः प्रयुक्तः?
(क) जायन्ते
(ख) ग्रह्णन्ति
(ग) पोषयन्ति
(घ) भवन्ति

Answer

Answer: (ख) ग्रह्णन्ति


Question 3.
विवेकिनः’ इति पदस्य कः विपर्ययः अत्र अस्ति?
(क) विवेकी
(ख) विवेकिन्
(ग) विवेकिनः
(घ) विवेकः

Answer

Answer: (ग) विवेकिनः


Question 4.
‘लिखति’ इति क्रियापदस्य कर्तृपदं किम्?
(क) स्वमहाकाव्यः
(ख) श्रीहर्षः
(ग) कालिदासः
(घ) अभिज्ञानशाकुन्तलम्

Answer

Answer: (ख) श्रीहर्षः।


Question 5.
कालिदास-विरचित-नाटकस्य नाम किम्?

Answer

Answer: अभिज्ञानशाकुन्तलम्


Question 6.
भ्रष्टाचारः कस्मात् कालात् प्रचलितः?

Answer

Answer: अति प्राचीनकालात्


Question 7.
आरक्षकाणां महाधिकारी कः आसीत्?

Answer

Answer: श्यालः


Question 8.
‘अविवेकी पक्षपाती जायते’ अस्य किं तात्पर्यम् अस्ति?

Answer

Answer: अस्य तात्पर्यम् अस्ति यत् अविवेकिनः जनाः स्वजनान् एव पोषयन्ति।


Question 9.
कान् प्रति तु पक्षपातः संजायते एव?

Answer

Answer: वस्तुतः ये जनाः आत्मनां कृते भव्याः प्रियाः च भवन्ति तान् प्रति तु पक्षपात: संजायते एव।


Question 10.
संस्कृतभाषायाम् किम् प्रसिद्ध अस्ति?

Answer

Answer: संस्कृतभाषायाम् इदं प्रसिद्धम् अस्ति–अविवेकी पक्षपाती जायते।


Question 11.
अस्य अनुच्छेदस्य समुचितं शीर्षकं लिखत। (इस अनुच्छेद का उपयुक्त शीर्षक लिखिए।)

Answer

Answer: ‘अविवेकी पक्षपाती जायते’ अथवा ‘भवन्ति हि भव्येषु पक्षपात:’ अथवा ‘भ्रष्टाचारस्य कारणम् पक्षपात:’।